City3d

City3d

|   Tururi Virtuale   |   Obiective Turistice   |   Catedrala Ortodoxa - Alba Iulia
  • Catedrala Ortodoxa - Alba Iulia

Catedrala Ortodoxa - Alba Iulia

Rating for Catedrala Ortodoxa - Alba Iulia
Vizite: 4593
Str. Mihai Viteazul 16, Alba Iulia, Romania
Urmărește locația Cum ajung ?

    Catedrala Încoronării din Alba Iulia, cu hramul Sfânta Treime, a fost construită cu sprijinul Casei Regale a României, după planurile arhitectului Victor Ștefănescu. Lucrările au fost începute la 28 martie 1921 și au fost finalizate la mijlocul lunii septembrie 1922, la 8 octombrie având loc sfințirea și primirea hramului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, în memoria primului întregitor al românilor și patron al evenimentului.  Arhitectura în stil bizantin a fost inspirată de Biserica Domnească din Târgoviște.

    Edificiul are formă de cruce greacă înscrisă. Intrarea în biserică se face printr-un pridvor deschis cu arcade mari, sprijinite pe patru coloane cu capiteluri. În nișele laterale din pridvor sunt fixate patru plăci de marmură cu inscripții comemorative care ilustrează patru evenimente importante: 
-Tipărirea Noului Testament de Mitropolitul Simion Ștefan la 1648;
-Unirea de la 1600, înfăptuită de Mihai Viteazul;
-Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan;
-Refacerea unității spirituale a românilor.

     În curtea acestei biserici a avut loc în data de 15 octombrie 1922 ceremonia de încoronare a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari. Încoronarea nu s-a făcut în catedrală deoarece Ferdinand, care era de religie catolică, nu a dorit să fie încoronat de un membru al Bisericii Ortodoxe. Astfel, Ferdinand și-a așezat singur pe cap Coroana de Oțel, după care a pus coroana de aur pe capul soției sale îngenunchiate.

     La 1 decembrie 1948, după interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, a fost organizată aici o ceremonie dedicată „reîntregirii Bisericii Ortodoxe Române”, ocazie cu care mai mulți preoți greco-catolici au depus jurământ de credință către patriarhul Justinian Marina. Numele lăcașului a fost schimbat cu ocazia respectivă în „Catedrala Reîntregirii Bisericii Ortodoxe Române”. O placă de marmură amintește de acel eveniment.

Catedrala Ortodoxa - Alba Iulia - Str. Mihai Viteazul 16, Alba Iulia, Romania


Introduceti punctul de placare si apasati 'Calculeaza ruta !'

Spune-ţi opinia

Pentru a lasa o recenzie trebuie sa va Autentificați

Iti place ? Alege calitatea !

Contactează-ne acum pentru o ofertă !