City3d

City3d

|   Tururi Virtuale   |   Obiective Turistice   |   Piata Unirii - Cluj
  • Piata Unirii - Cluj

Piata Unirii - Cluj

Rating for Piata Unirii - Cluj
Vizite: 4566
400000, Cluj-Napoca, Romania
Urmărește locația Cum ajung ?

     Este punctul zero al municipiului Cluj-Napoca. Actuala Piață a Unirii a constituit miezul orașului medieval Cluj, grupat în jurul Bisericii Sf. Mihail. Zidurile cetății medievale delimitează centrul istoric al orașului. Piața este cea mai mare ca dimensiune (cca. 220m pe 160m) din vechile piețe aflate în centrul și sud-estul Europei. Există piețe de dimensiuni mai mari, dar acestea s-au format mult mai târziu.

     Istoric, este cea de-a doua piață a Clujului, după Piața Mică (actuala Piața Muzeului), în Evul Mediu, fiind denumită Piața Mare, spre a fi deosebită de cealaltă piață, Piața Mică. În ultima parte a secolului XIX numele i-a fost schimbat în Piața Principală, denumire care nu a rămas pentru mult timp. În prima parte a secolului XX piața a fost denumită Piața Regele Matia (Mátyas Király tér), după numele lui Matia Corvin. După 1918 piața a fost numită Piața Unirii, nume pe care îl poartă și acum. În perioada guvernării comuniste denumirea i-a fost schimbată în Piața Libertății. 

     În mijlocul pieței se află Biserica Sf. Mihail și Statuia lui Matia Corvin. Laturile pieței conțin mai multe clădiri celebre: astfel pe latura estică se află Palatul Bánffy, care adăpostește acum Muzeul de Artă și cele 2 clădiri construite în oglindă, de la care pornește strada Iuliu Maniu. Pe latura sudică se află clădirea fostei primării și cea a Băncii Naționale. La colțul sud-vestic se află clădirea Hotelului Continental, ridicată la 1894.

     După revoluție, piața a devenit principalul punct financiar-comercial al orașului.

Piata Unirii - Cluj - 400000, Cluj-Napoca, Romania


Introduceti punctul de placare si apasati 'Calculeaza ruta !'

Spune-ţi opinia

Pentru a lasa o recenzie trebuie sa va Autentificați

Iti place ? Alege calitatea !

Contactează-ne acum pentru o ofertă !